dijous, 28 d’abril del 2011

Enciam de l'hort amb taronja

Fa un mes vaig plantar a l'hort unes quantes mates d'enciam (blanc i negre). Ara ja el tinc a punt per collir i he pensat que fer una amanida senzilla i refrescant seria una bona opció.  Aquesta amanida també l' enviaré a la Ummu pel concurs que ha organitzat en motiu de les 500 visites al seu blog, "Bienvenida a mi cocina" .

Mmmm, m'encanta l'enciam! La fulla de l'enciam té un alt contingut amb fibra, es diürètica i afavoreix el son (recomanada pels qui pateixen d'insomni), per aquest motiu és molt recomanable menjar una amanida per sopar.
Els nutrients més importants són: la vitamina A (del beta carotè) i el potassi. IMPORTANT: les fulles amb color verd fosc són les que contenen més beta carotè.

Ingredients:
- 4 taronges
- 4 cebes petites
- un enciam
- formatge ratllat (opcional)
- ingredients per amanir (oli, vinagre de mòdena, sal i pebre i nou moscada)

Es neteja bé l'enciam, fulla per fulla amb aigua freda. Es talla a rodanxes les taronges i les cebes. Es col·loca tot en una ensaladera i s'amaneix al gust. També si es vol es pot amanir amb una mica de nou moscada que li dóna un toc molt peculiar.

Una variant és posar en un plat paper de forn, a sobre el formatge ratllat, es tapa amb més paper de forn i es posa dos minuts al microones (o al forn). Quan encara està calent es dóna la forma de recipient i es deixa refredar. Es munta l'amanida dins.


Us deixo algunes imatges més:

dimarts, 26 d’abril del 2011

Sant Jordi

Hola a tothom! Com han anat les vacances de Setmana Santa? Ara fa uns dies que no penjo res (m'he agafat uns dies de relax), però he seguit tots els vostres blogs i les vostres receptes!
Aquest any les festes han coincidit amb la diada de Sant Jordi. A Catalunya és una tradició comprar un llibre i una rosa.
Us vull ensenyar el llibre que m'he comprat, recomanació d'una amiga i també molt bona cuinera. És un llibre que ja té vint-i-cinc anys, però que segueix més vigent que mai, ja que Els fogons de Lleida, de Josep M. Morell, no és un simple receptari, sinó que és un manual de consulta de "plats reals", una cuina propera que mostra la diversitat i la riquesa gastronòmica de les terres de Lleida...

Espero que si no el teniu ja dins la vostra bibliografia i ben a mà  a la llibreria del menjador, no dubteu en adquirir-lo, perquè us el recomano de tot cor.

dijous, 14 d’abril del 2011

Pa de pessic per la mona de Pasqua

Aquest any em toca fer mona per primera vegada! La meva germana m'ha fet padrina d'una preciosa nena que va néixer a l'octubre (la Mireia). Per això aquest cap de setmana he estat provant diferents pans de pessic, per veure quin m'agradava més per fer la mona. De totes les proves que vaig fer i amb la valoració d'un jurat d'experts (família i amics), la recepta de pa de pessic guanyadora és la següent:

Ingredients pel pa de pessic:
- 6 ous
- 250 gr. de farina
- 200 gr. de sucre
- 1 culleradeta de llevat (tipus Royal)
- ratlladura de llimona

Es separen les clares dels rovells d'ou. Es baten els rovells amb el sucre fins que agafi volum.
En un altre bol es munten les clares i les afegim al bol dels rovells remenant a poc a poc.
Seguidament hi afegim la farina i el llevat tamitzada amb un colador, molt suaument, remenant de baix a dalt.
També afegim a la massa la ratlladura de llimona.
Untem el motlle rodó amb mantega i una mica de farina. Hi afegim la pasta anterior i ho col·loquem al forn (precalentat) a 180º durant 25-30 minuts, depenent del forn.
Un cop cuit, el deixem refredar i desmotllem.
Per guarnir-lo es pot fer com es vulgui: amb xocolata de cobertura, amb mantega, amb fruites confitades...
Ja provaré diferents maneres i acabats de mona i a veure quina decideixo regalar!


dimecres, 13 d’abril del 2011

Un altre racó de l'hort: el galliner

A principi d'any vam decidir de fer un petit galliner per tenir aus de corral que ens donaran adob, ous i carn i a més ens poden servir de "netejadors" de l'hort, perquè si podem deixar-les espicossar en espais on haguem acabat algun cultiu es menjaran les erugues, larves, insectes enterrats a terra i que podien ser una plaga en les nostres properes plantacions.


Com que al febrer feia bastant fred, les gallines no ponien gaire, però ara, amb el bon temps, han començat a produir més ous. Fantàstic!

Tenim 8 gallines ponedores, 2 pollastres, 1 faisà i 4 guatlles. Algunes de les gallines són joves i encara no ponen, algunes ja han començat a pondre i fan uns ouets petits, i per fi aquesta setmana han començat a pondre les guatlles!


Per tant, a veure si ja us poso alguna recepta amb aquests ous tant saludables, ja que a les gallines per menjar, els hi donem les sobres de casa (fulles d'enciam, de fruita, de verdura...).

Ara els hi hem ampliat l'espai i tenen més pati per sortir a picotejar; i això es nota amb els ous!!

M'encanta arribar a casa, anar als ponedors i agafar els ous que les gallines han post. Això no té preu!

dilluns, 11 d’abril del 2011

Ampliació de l'hort

Aquest any hem decidit ampliar una mica l'hort per poder fer més producció. Així que en un altre racó del pati de casa vam portar terra vegetal i adob (fem animal). Després amb el motocultor ho vam barrejar tot i només calia planificar els espais on volíem plantar.

Per tal que no tinguem males herbes, el que hem fet és cobrir el terra amb un plàstic negre, i sota d'aquest i hem passat els tubs de reg de goter. Amb fustes hem fet el passadís. Després hem marcat on anirà el planter i ens hem posat mans a l'obra (o a l'hort).
Quan vaig acabar la jornada no m'aguantava, estava trinxada! I l'endemà tenia unes "agulletes"! Espero que valgui la pena. Ara fa un goig!!

diumenge, 10 d’abril del 2011

Paté vegetal de gírgoles

Ja sabeu que ara tinc superproducció de gírgoles. Per això vaig estar pensant receptes amb aquest producte: crema de gírgoles, remenat de gírgoles, arròs amb gírgoles... En fi, de moment us deixo aquest paté vegetarà ben fàcil de preparar. Animo a tothom a provar-lo perquè està boníssim!

Ingredients:
- 1 ceba mitjana
- 500 gr. de gírgoles
- 150 gr. de pa ratllat
- 1 dent d'all
- avellanes o algun fruit sec (opcional)
- oli
- el suc de mig llimó
- sal, pebre i una mica de nou moscada

Primer  es pica molt fina la ceba i es posa a potxar. També es piquen ben fines les gírgoles. Quan la ceba ja està daurada se li afegeix les gírgoles i es cuina durant un parell de minuts.
S'empapa el pa ratllat amb aigua calenta i el suc del llimó i l'all picat, i s'afegeix a la paella de les gírgoles.
Es cuina a foc lent fins que redueix tot el líquid. Després si es vol s'hi afegeix les avellanes picades.
Es treu del foc i s'amaneix al gust (sal, pebre i nou moscada).
es col·loca en un bol (tipus plum cake),  es tapa amb plàstic de cuina i es posa a la nevera perquè es refredi i quedi una mica més compacte.

Jo vaig untar unes torradetes per sopar que estaven...

Nota: Vaig tallar el paté en 6 porcions, les vaig embolicar amb plàstic de cuina i ho vaig posar al congelador. Així, quan tingui convidats i vulgui fer una mena de sopar fred o de tapes només hauré de treure les porcions que necessito del congelador i ja estarà preparat.

dijous, 7 d’abril del 2011

Les maduixeres de l'hort

L'altre dia remenant les maduixeres vaig descobrir les primeres flors! i m'ha fet molta il·lusió! si, si... és que són molt bones les maduixes!! 
Aquí deixo les primeres fotos i esperem que aviat comencin a florir la resta i a donar els seus fruits...






La maudixa es pot consumir de moltes maneres: a més de consumir-se fresca, poden ser congelades, en conserves com la confitura, o assecades per a ser posades en cereals d'esmorzar o barres. Són molt populars en productes lactis, gelats, batuts i iogurts. Se'n fa el pastís de maduixots...


Una curiositat que vaig llegir l'altre dia és que el fruit que coneixem com a maduixa, és en realitat un "engrossament" de la flor, sent els puntets que hi ha sobre d'ella els autèntics fruits. I a més produeix brots nous cada any!!



Les maduixes tenen moltes propietats: 

Si prenem una infusió diària de les fulles de la maduixera ens ajudaran a prevenir i eliminar l'excès d'àcid úric, per això són molt interessants pel tractament de la gota, l'obessitat i l'artritis. Tenen components diurètics molt útils per l'eliminació dels líquids sobrants de l'organisme. Les maduixes també tenen molts components antiinflamatoris.
- El maduixot té molta vitamina C i vitamina A. És molt interessant en les dietes depuratives.
A més, també té usos a nivell extern, és a dir, per aplicar sobre la pell. Poden utilitzar-se com a dentrífic natural ja que mantenen la boca neta i eviten la formació de sarro, i protegeixen contra la càries i la gingivitis.



Us deixo una recepta per fer una mascarilla de maduixes contra l'acné:


Ingredients:
- 3 maduixots grans
- 1 cullerada de mel
- 1 cullerada de nata dolça


Es xafen les maduixes. S'hi barreja la mel. S'afegeix la nata dolça i es remena fins que es forma una massa homogènia.
Es posa sobre el cutis una capa fina d'aquesta mascarilla i es deixa actuar durant 30 minuts. Després es neteja amb aigua freda.


- I a més a més són afrodisíaques!!

dimecres, 6 d’abril del 2011

Lassanya d'espinacs, gírgoles i soja

Ara que ve Setmana Santa i l'hort està ple d'espinacs hem d'aprofitar per fer receptes amb aquest ingredient. Aquesta vegada a la lassanya també hi vaig posar gírgoles, ja que els kits estan en plena producció i també la soja texturitzada per potenciar les proteïnes de la recepta. A més, el dia anterior vaig fer pizza i em va sobrar una mica de bacó i gambes pelades que també vaig afegir al farcit.


Ingredients:
- plaques de lassanya (jo utilitza les que ja venen precuinades)
- espinacs fets
- gírgoles
- sofregit (és de quan vaig fer conserva a l'estiu de tomàquet i ceba)
- una mica de bacó i gambes pelades (opcional)
- soja texturitzada
- all, julivert, sal i pebre
- una cullerada de maizena, llet i nou moscada per fer la bexamel
- formatge ratllat

Posem les plaques de lassanya amb aigua calenta en un recipient (tal com diuen les instruccions de l'envàs). També posem una mica de soja texturitzada en un bol amb el doble d'aigua perquè s'hidrati.
Fregim les gírgoles tallades a trossos petits amb una mica d'all i julivert. Afegim a la paella el bacó i les gambes pelades. Quan està saltejat hi afegim els espinacs preparats (bullits i escorreguts). Donem uns tombs i continuem afegint la soja texturitzada. Després hi afegeixo el pot de conserva de sofregit. Salpebrem al gust. I deixem tots els ingredients coent-se junts uns 5 minuts.



Per altra banda fem la bexamel amb una cullerada de maizena (o de farina) i llet fins que agafi l'espessor desitjat i una mica de nou moscada.
Per montar el plat es posa en una safata de forn les plaques de lassanya una al costat de l'altra. Sobre es posa la meitat del farcit. Es torna a repetir l'operació i s'acaba amb una altra capa de plaques. Damunt es tira la bexamel i el formatge ratllat i es posa al forn fins que quedi gratinat.


És un plat deliciós!! Hi ha 3 dies a la setmana que m'he de quedar a la feina i menjar de "tuper". Llavors el que faig és posar cada ració en un "tuper" i al congelador. Així al matí, abans de soritr de casa agafa el "tuper" que més m'apeteix i quan es descongela queda igual de bo!

dilluns, 4 d’abril del 2011

La soja texturitzada

Avui us vull ensenyar un ingredient que he descobert fa poquet i que estic encantada amb ell: la soja texturitzada. 
Ja fa un temps que cada vegada més miro el què compro i el què menjo. M'agrada que sigui el més saludable possible. Una amiga em va parlar d'aquest producte i ara el poso a moltes de les receptes que faig: amb els macarrons, amb cigrons... ja que és un aliment amb un concentrat de proteïna vegetal de molta qualitat.
Visualment, la soja texturitzada imita fàcilment a la carn i com no té quasi sabor admet qualsevol condiment (jo normalment la poso al sofregit).
Com s'utilitza? Posarem un parell de cullerades soperes de soja per persona en un bol i la deixarem hidratar-se amb el doble d'aigua durant uns 10 minuts. És molt fàcil!!

La podeu trobar en diferents formats: més grossa o més fina. Personalment prefereixo la més fina perquè s'hidrata més ràpid.


Així queda la soja un cop hidratada i quan la poses al sofregit, agafa el color vermellós o marronós.
Nota:
- Les proteïnes amb un valor biològic més alt són els ous, seguides de les proteïnes de la carn i el peix i després els làctics. Es considera que les proteïnes d'origen animal són més completes que les d'origen vegetal. Per a que les proteïnes vegetals siguin completes han de barrejar-se entre si. Per exemple: una llegum (llenties) + un cereal (arròs). 
- Tot i això no s'ha d'abusar de les proteïnes animals ja que es pensa que contenen major número de toxines i productes de "desfet" procedents del metabolisme cel·lular dels animals. Això pot comportar el risc de certes malalties. (I que consti que jo sóc molt carnívora!)


diumenge, 3 d’abril del 2011

Cultiu de gírgoles

Fa unes setmanes vaig comprar un parell de kits de producció de gírgoles. Aquests kits no són molt cars (10 € cada un) i es presenten com una paca de palla, premsada i coberta amb un plàstic negre. La bossa de cultiu té alguns forats pels quals sortiran els bolets.

El venedor em va comentar que no s'havien de regar directament, ja que la palla es podria podrir, però que necessiten molta humitat. Per tant, el meu home va posar els kits sobre palla molla i jo he anat mantenint la humitat amb un pulveritzador d'aigua.
També ens va comentar que cada kit produeix de 4 a 6 kg. de bolets en cada collita i que fa entre 4 o 5 florades. Entre cada collita hi ha un període d'un mes aproximadament.

Les gírgoles no volen que els toqui el sol directament, per això vam posar els kits dins del cobert i ens han sortit els bolets tant nets, que quasi no fa falta ni rentar-los. A les fotos ja es veu com comencen a sortir els bolets.

Aquests kits no necessiten gaires cuidados i ens permeten observar el desenvolupament dels bolets que és molt ràpid. Amb només 4 o 5 dies, les gírgoles han passat de tenir el tamany del cap d'una agulla a tenir un diàmetre d'uns 12 cm.

Realitzarem la recolecció quan el bolet més gran de cada brot tingui uns 12 centímetres. Llavors s'arranquen els brots sencers (no es tallen).

Avui ja he arrancat els dos primers brots i els he pesat: un brot feia 1.274 gr. i l'atre 758 gr. Per tant, amb només dos brots ja tinc 2 Kg. de gírgoles. Demà em sembla que ja podré arrancar els altres brots.




Nota:
- El millor de tot és que podem tenir bolets en qualsevol època de l'any i en qualsevol racó de casa.
- Per dinar hem fet les gírgoles a la brasa amb una picada d'all i julivert. Boníssimes!!
- Ara ja puc començar a pensar quines receptes fer amb tants bolets.



divendres, 1 d’abril del 2011

Xerrada Slow Food

Avui, al meu municipi he assistit a una xerrada-taller organitzat per Slow Food. Aquesta entitat des del seu naixement ha reivindicat una nova alimentació que ha de millorar la nostra salut. Pretén contrarestar el menjar ràpid i el ritme de vida accelerat, apostant per una alimentació sana i natural.

La xerrada anava a càrrec de la senyora Dolors Roma, que ha parlat de molts temes, tots molt interessants. Alguns són: 
- Proposa sumar l’ús i el coneixement de les plantes medicinals a l’hàbit alimentari diari. En un moment donat es va considerar que l’expressió “per esmorzar, sopes de farigola” resumia molt bé aquesta filosofia.  Ha explicat vàries plantes medicinals...
- També sobre els aliments transgènics i els aliments ecològics...
- De les diferents activitats que fan: per exemple a les escoles fan tallers del gust amb els nens i nenes...
- De les propietats de l'aigua de mar (inclús ens hem begut un "xupito" amb 5 parts d'aigua dolça, 2 parts d'aigua de mar, una llimona per cada litre d'aigua i una mica d'edulcorant. No estava malament!).
- I moltes coses més, ja que ha durant unes 2 hores!!

Per finalitzar, hem acompanyat el taller amb una degustació de productes ecològics i de proximitat. Hi havia diferents tapes: olives arbequines, fruita ecològica, pa integral amb fuet, amb codonyat i formatge, i amb mel i nous. 
Tot estava molt bo i ja tinc ganes de seguir les seves activitats perquè s'aprèn moltes coses interessants d'una filosofia de vida, que no fa massa anys, era "lo normal".